Free Record Shop heeft veel meer veel CD’s verkocht op dance festivals, meldde Ben van Wieringen. Alleen al op Decibel werden 1.600 CD’s verkocht. Toen ik bij Wehkamp werkte leerde ik al: “De mensen willen wel, alleen we maken het ze zo moeilijk”. Een tijdje terug viel mij op dat er bij een concert van Within Temptation (met familielid Sharon den Adel…) geen CD’s werden verkocht. De band wilde de lokale CD winkel in Hardenberg niet in de weg lopen. Maar anders dan bijvoorbeeld waspoeder of luiers zijn CD’s impulsproducten. De vraag is hoeveel extra Within Temptation CD’s de media zaak in Hardenberg heeft verkocht. Niet de honderden CD’s die je op zo’n concert moment kunt verkopen. Waarschijnlijk minder dan 10. Als die winkel al extra aandacht aan het concert gegeven had. Het kopen van een CD is onderdeel van de gebeurtenis. Vooral als er nog een handtekening op staat ook en de prijs fair is.
Eigenlijk is de opkomst van winkecentra bij stations onderdeel van hetzelfde fenomeen. Ik noem dat “Het veranderende koopmoment”. De ene keer wil je als consumenent euro’s besteden, de andere keer wil je dat niet. Er op het juiste moment zijn en er scherp zijn. Vooral ook scherp. Een food winkel of horeca aanbod met veel te hoge prijzen en verkeerde artikelen bij een ziekenhuis zal magere omzetten bereiken. Scherp in prijs, in aanbod, in kwaliteit. Onderscheidend zijn. Geen rap CD”s aanbieden bij Within Temptation. Of muziek van Boudewijn de Groot bij Decibel. Maar de meeste Free Record Shops doen alsof iedereen alleen de Top 10 of oude opruim CD’s wil. Veel winkelcentra doen alsof iedereen overal dezelfde winkels zoekt.
Toen ik AKO directeur was verkochten we bijvoorbeeld veel extra boeken op het filiaal Amsterdam WTC op secretaressedag. Het waren dan specifieke titels die aanspraken. En het helpt dan als je passanten op zo’n dag op een idee brengt. Zo zijn er veel meer goede koopmomenten. Dat biedt kansen voor CD’s, popgroepen, winkels en winkelgebieden. Het veranderende koopmoment.